fbpx

Τάνια & Λίνα

#mamatalks

Οι μέρες που ζούμε είναι παράξενες. Για μικρούς, μεγάλους, οικογένειες, ζευγάρια, singles– για όλους. Μέρες που ξημερώνουν το «άγνωστο» & την ανασφάλεια, μας κάνουν να #μενουμεσπίτι και να αναζητούμε την ουσιαστική επικοινωνία. Μέσα από αυτές τις συνθήκες και με σκοπό να στηρίξουν την αγωνία & την αβεβαιότητα που έχει επέλθει στις μέλλουσες μητέρες, η Τάνια & η Λίνα δημιούργησαν μια δωρεάν Διαδικτυακή Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης για Εγκύους.

Η Τάνια & η Λίνα ζουν στην Θεσσαλονίκη και γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους στην ψυχοθεραπεία Gestalt. H Τάνια είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται κυρίως με γονείς και παιδιά καθώς και με ενήλικες. Η Λίνα είναι κοινωνική λειτουργός και ψυχοθεραπεύτρια και έπειτα από τα δύο πρώτα χρόνια ως full time μαμά, έχει επιστρέψει και συνεχίζει να εργάζεται θεραπευτικά με ενήλικες και γονείς.  Η συνεργασία τους ξεκίνησε μέσα από ένα κοινό ενδιαφέρον για την γονεϊκότητα και τη στήριξη προς τις νέες μητέρες. Από τη μια η Τάνια ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό της στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας και από την άλλη η Λίνα βιώνοντας τις αλλαγές που φέρνει η μετάβαση στη μητρότητα, συναντήθηκαν στο σημείο όπου η θεωρία επιβεβαιώνει την πράξη.

Πως είναι η καθημερινότητα σας σε αυτή την φάση που διανύουμε;

Τάνια: Εγώ είχα συνηθίσει να λείπω από το σπίτι από το πρωί μέχρι το βράδυ και αυτή η αλλαγή στην αρχή ήταν κάπως απότομη. Ωστόσο είναι εντυπωσιακή η ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε. Η δουλειά έχει μεταφερθεί στο σπίτι και πλέον μπορώ να πω ότι η νέα πραγματικότητα κυλάει όσο γίνεται με κανονικούς ρυθμούς.

Λίνα: Για μένα η ζωή στην καραντίνα είναι με έναν παράξενο τρόπο οικεία. Σταμάτησα να εργάζομαι προς το τέλος της εγκυμοσύνης και τα τελευταία 2 χρόνια έμενα στο σπίτι εκ των πραγμάτων, καθώς ήμουν fulltimeμε το παιδί. Έτσι είναι σαν κατά κάποιο τρόπο να περνάω και πάλι τη φάση της λοχείας, απλά με ένα νήπιο, προσπαθώντας καθημερινά να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις της δουλείας από το σπίτι και της απασχόλησης του μικρού.

 

Πως προέκυψε η ιδέα για την Διαδικτυακή ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης για εγκύους & ποιος είναι ο στόχος σας;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί για κάθε γυναίκα μια ιδιαίτερη ψυχολογικά περίοδο, πόσο μάλλον στα πλαίσια μιας κρίσης, όπως η πανδημία που αντιμετωπίζουμε. Τα άγχη και οι ανησυχίες στην μετάβαση στο μητρικό ρόλο, είναι πιθανό να γίνονται ακόμη πιο έντονα απέναντι στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες.

Σκεφτόμασταν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και πως μπορούμε από τη μεριά μας να προσφέρουμε σε αυτό. Έτσι δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα, με σκοπό να ακούσουμε τις ανησυχίες, να δώσουμε το χώρο ώστε να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να πλαισιώσουμε την αγωνία και τον φόβο τους. Στόχος μας είναι παρά την φυσική  απομόνωση, να δώσουμε την ευκαιρία για συνάντηση σε γυναίκες που βιώνουν ανάλογες καταστάσεις και μοιράζονται κοινά συναισθήματα. Γνωρίζουμε ότι η «επαφή» είναι πολύ σημαντική σε αυτή την περίοδο που διανύουμε και ενδεχομένως να λείπει από πολλές.

Τι είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τις εγκύους σε αυτή τη φάση; Ποιο είναι το βασικό συναίσθημα;

Το βασικό συναίσθημα θα λέγαμε ότι είναι η ανησυχία. Πρακτικά ερωτήματα τύπου ‘θα μπορεί να είναι ο σύζυγος μαζί μου στο μαιευτήριο΄ αλλά και πιο βαθιά ερωτήματα όπως το εάν θα μπορούσε η ψυχολογία και η ανασφάλεια να επηρεάσει το έμβρυο. Οι συναντήσεις με τον γιατρό είναι λίγο πιο αραιές όπως και οι κοινωνικές επαφές με άλλες εγκύους και έτσι όλα αυτά τα ερωτήματα συνήθως δεν εκφράζονται και οι ανησυχίες εντείνονται. Επίσης, βλέπουμε ότι σε πολλές εγκύους υπάρχει μια έντονη εσωτερική σύγκρουση. Καθώς έχουν την ανάγκη να έρθει η εγκυμοσύνη τους σε πρώτο πλάνο, να χαρούν, να την απολαύσουν τη στιγμή που παντού γύρω τους επικρατεί η αγωνία και ο φόβος.

 

Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να τις υποστηρίζετε;

Ο δικός μας ο ρόλος είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο και το χώρο ώστε το άγχος & ο φόβος αυτών των γυναικών να φροντιστούν. Να τις διευκολύνουμε να εκφράσουν την σκέψη τους και να βρουν ένα μέρος για να την ‘ακουμπήσουν’. Είναι διαφορετικά να μένεις σε έναν εσωτερικό διάλογο με την αγωνία και τον φόβο και διαφορετικά να το εκφράζεις. Είμαστε εκεί για την επαφή, τη σύνδεση και το μοίρασμα.

 

Όταν τελειώσει η καραντίνα, θα μπορεί κάποια μαμά να σας βρει; Τι οραματίζεστε;

Η αλήθεια είναι ότι και πριν την καραντίνα είχαμε στο μυαλό μας διάφορες δράσεις σε σχέση με τους γονείς. Ωστόσο αυτή η διαδικασία μας έχει βάλει και εμάς σε νέες σκέψεις και αναζητήσεις. Ανεξάρτητα από την καραντίνα, οι ανάγκες αυτές υπάρχουν. Πριν το παιδί αλλά και μετά. Είναι πολλές οι γυναίκες που αγωνιούν ιδιαίτερα για το μετά. Θέλουμε να είμαστε εκεί και για το κομμάτι της φροντίδας των γονιών, γιατί είναι πολλοί αυτοί που επικεντρώνονται αποκλειστικά στις ανάγκες των παιδιών και παραγκωνίζουν τις δικές τους φτάνοντας στο σημείο να τις εξωτερικεύουν μόνο όταν επέλθει η εξάντληση. Αυτή την περίοδο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέσα από on-lineσυνεδρίες ενώ οργανώνουμε και άλλες δράσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε και θα αφορούν την περίοδο της λοχείας και τις νέες μητέρες.

 

Έχει υπάρξει ανταπόκριση σε αυτό που έχετε οργανώσει;

Η ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει με τη πρώτη συνάντηση να πραγματοποιείται online(φυσικά) την Πέμπτη 23 Απριλίου. Θα ακολουθήσουν άλλες 5 συναντήσεις από 1,5 ώρα η καθεμία. Στην ομάδα συμμετέχουν 7 γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

Επειδή συναντήσαμε μεγάλη ανταπόκριση, σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε και μια δεύτερη ομάδα με νέα άτομα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ανοιχτές σε επικοινωνία, σε κουβέντα και νέες ιδέες!

Βρες την Τάνια & την Λίνα εδώ:

Facebook Event: Δωρεάν Διαδικτυακή Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης για Εγκύους

Facebook: Τάνια Θεοχαρίδου – Ψυχολόγος

Instagram: Lina Al Sayed

 

Συνέντευξη: Κατερίνα Μποτζώρη, Treat the Mama Creator

1 Comment
  • Αντιγόνη
    Posted at 14:26h, 04 Ιουνίου Απάντηση

    Καλησπέρα σας,
    Βρήκα τυχαία την σελίδα σας, η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι έγκυος. Έκανα πρόσφατα εξωσωματική η οποία απέτυχε και ο γιατρός μου συστήνει να κάνω πάλι το συντομότερο αλλά εγώ φοβάμαι πολύ.. Αν το αποτέλεσμα είναι πάλι αρνητικό; δεν ξέρω που να απευθυνθώ μιας και είναι λεπτό το θέμα. Αν μπορούσα να έχω μια γνώμη, μια συμβουλή από μια ειδικό θα ήταν σημαντικό για εμένα! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Συμπλήρωσε το σχόλιο σου