fbpx

Κατερίνα Γάτου

Κατερίνα Γάτου TwoHearts Βοηθός Μητρότητας Τοκετού και Λοχεία

#mamatalks

Η Κατερίνα είναι η φίλη που όλες θα θέλαμε να έχουμε. Είναι πάντα εκεί, ακούει, σου φτιάχνει το κέφι και έχει πάντα μια καλή συμβουλή να σου δώσει. Μετά από μια πολυετή εμπειρία στα τραπεζικά αποφάσισε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο στρωμένο με συναίσθημα και αγάπη, πλημμυρισμένο με βρεφικά γέλια και ευτυχισμένες μαμάδες. Σήμερα είναι Βοηθός Μητρότητας Τοκετού και Λοχείας και καθημερινά την συναντάς στον χώρο της – στο τρίτο της παιδί όπως λέει – στο TwoHearts, να βρίσκεται δίπλα σε εγκύους και νέες οικογένειες.

Λοιπόν Κατερίνα, πως πήρες την απόφαση να αφήσεις τη δουλειά στην Τράπεζα;

Πάντα ένιωθα ότι ήταν μια δουλειά που εμένα δεν μου ταιριάζει, παρόλο που οι γύρω μου θεωρούσαν ενδεχομένως το αντίθετο. Όταν λοιπόν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδάκι εργαζόμουν στην Τράπεζα. Παράλληλα, είχα αρχίσει να ψάχνω & να ενημερώνομαι για την εγκυμοσύνη και να μπαίνω βαθιά σε θέματα που με απασχολούσαν αναφορικά με την μητρότητα. Όσο πιο πολύ έμπαινα σε αυτόν τον κόσμο, τόσο πιο τοξικό αισθανόμουν το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμουν τη δεδομένη στιγμή. Οι συνθήκες τα έφεραν έτσι και τελικά πήρα την απόφαση να αποχωρήσω. Μέσα μου βέβαια ένιωθα ότι είχα φύγει από καιρό.

Και ο ρόλος σου ως Βοηθός Μητρότητας Τοκετού & Λοχείας, πως προέκυψε;

Το πρώτο μου παιδάκι το γέννησα με καισαρική και ήταν κάτι που δεν ταίριαξε καθόλου σε εμένα. Με απασχόλησε πολύ το θέμα του τοκετού αλλά και μετέπειτα του θηλασμού και της ανάπτυξης του συναισθηματικού δεσμού με το μωρό μου. Έτσι συνέχισα να ψάχνω και να ενημερώνομαι. Συμμετείχα σε ομάδες για νέες μητέρες ωστόσο δεν έβρισκα την ιδανική για εμένα. Πάντα κάτι μου έλειπε.

Παράλληλα έβλεπα ότι άνθρωποι από το φιλικό μου περιβάλλον ζητούσαν αρκετά τις συμβουλές μου, κυρίως όσον αφορά στο θέμα του θηλασμού και της φροντίδας του βρέφους. Έτσι λοιπόν στην 2ηεγκυμοσύνη μου άρχισα να ψάχνω και τον επαγγελματικό μου ρόλο μέσα σε αυτό. Μαζί με τον ερχομό του λοιπόν ξεκίνησα και τις εκπαιδεύσεις μου. Κατά συνέπεια ότι μάθαινα το έβλεπα και στην πράξη μαζί με το δικό μου μωράκι αλλά και το μεγαλύτερό μου παιδί. Με στήριξε πολύ ο σύντροφός μου και η οικογένειά μου γιατί ήταν και οι πρώτοι που πίστεψαν σε μένα βλέποντας πόσο αγαπώ τη μητρότητα. Μετά από δύο χρόνια, ήρθε και το TwoHearts.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο σε αυτό που κάνεις;

Περισσότερο από όλα θα μπορούσα να πω ότι απολαμβάνω την εγκυμοσύνη, η οποία φυσικά έρχεται στο αποκορύφωμα με τον τοκετό. Ο δικός μου ρόλος είναι να βοηθήσω την μαμά να γεννήσει με σεβασμό, με όποιον τρόπο και αν γίνει ο τοκετός και να την υποστηρίξω ψυχολογικά και σωματικά ώστε η ανάμνηση του τοκετού της να είναι γλυκιά και ενδυναμωτική.

Κάτι που αγαπώ είναι να αρωματίζω τον χώρο που πρόκειται να γεννήσει η μαμά με το αγαπημένο της αιθέριο έλαιο. Έτσι συνδέει για πάντα αυτό το άρωμα με την γέννηση του μωρού της.

Πόσο μεγάλη είναι η συναισθηματική σου ανάμειξη σε αυτό που κάνεις; Ποια είναι η σχέση που δημιουργείς με τις μαμάδες;

Προφανώς και είναι τεράστια. Στην αρχή μάλιστα μου ήταν δύσκολο. Δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι τα ίδια συναισθήματα. Με ενεργητική ακρόαση και ενσυναίσθηση, έμαθα να υποστηρίζω την κάθε μαμά ανάλογα με τις δικές της ανάγκες.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι τόσο διαφορετική, μα και σε κάθε τοκετό έχω το ίδιο συναίσθημα χαράς και δακρύων. Και όταν έρχεται πλέον η στιγμή που η κάθε μαμά συνεχίζει το δρόμο της, εγώ αισθάνομαι σαν τη μαμά που φεύγουν μακριά τα μικρά της και «πετάνε».

Πάντα όμως όπως λέω ότι No newsGood news. Και χαίρομαι πολύ!

Τους μπαμπάδες; Τους υποστηρίζεις κι αυτούς;

Φυσικά. Ολοένα και περισσότεροι μπαμπάδες έρχονται εδώ μαζί μας στις συναντήσεις και αυτό τους βοηθάει ακόμη περισσότερο στην σύνδεσή τους με το μωρό. Άσε που ακούνε και τις σκέψεις άλλων γυναικών και αυτό τους δίνει μια καλύτερη εικόνα και για τη δική τους κατάσταση.

 Το TwoHearts δεν είναι πλέον ένα στέκι για μαμάδες. Το ποσοστό μάλιστα σε κάποιες ομάδες είναι 70% μπαμπάδες – 30% μαμάδες.

Τέλος, θα ήθελα να μας δώσεις την δική σου συμβουλή ζωής.

Εάν θεωρούμε ότι κάτι μπορεί να κάνει καλύτερη τη δική μας ζωή και των άλλων, να το τολμήσουμε. Να αγαπάμε & να φροντίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και να λειτουργούμε με ενσυναίσθηση.

 

 


 

Βρες την Κατερίνα Γάτου & το TwoHearts εδώ:

www.twohearts.gr

Facebook: Two Hearts-Before birth till parenthood

Instagram: twohearts.gr

Η Κατερίνα επίσης δημιούργησε το Tiny Feet Big Steps, ένα πρόγραμμα με δραστηριότητες για βρέφη αλλά και υποστήριξης των μαμάδων. Μέσω του προγράμματος έχει στόχο να εμφυσήσει τις αρχές του attachmentparentingαλλά και να ενισχύσει το μητρικό ένστικτο που κατακλύζεται από κανόνες και καλούπια.

Φωτογραφίες / Συνέντευξη: Κατερίνα Μποτζώρη, Treat the Mama Creator

Κανένα Σχόλιο

Συμπλήρωσε το σχόλιο σου